רוני ריבלין, שף מסעדת קפה יפו: "מי שלא ביקר ביוון יכול להגיע אליה בקלות דרך האוכל. מאכלי דגים, עלי גפן, סלט עיזים, אוזו, והרבה מוזיקה טובה – כל אלה יכניסו אתכם לאווירה הנכונה. זה ממש כמו להיות כאן ולהרגיש שם".
המטבח היווני ידוע בעושר של סגנונות בישול וטעמים, ונהוג לחלק אותו לשני סוגים: מטבח פנים הארץ אשר מאפיין אזורים הרריים קרירים ומבוסס על לחם, גבינות ובשר. ומטבח האיים – מטבח ים תיכוני (שמאוד מוכר לנו), המבוסס על ירקות ודגים. ככלל הבישול היווני משתמש בחומרי גלם שמקורם בגידולים שנמצאים בסביבה הטבעית: שמן זית, דבש, חיטה ושעורה, ירקות טריים, זיתים, גבינות, ואגוזים. היוונים מאוד אוהבים גם מאזטים – צלוחיות קטנות שבכל אחת מהן יש מאכל שונה, כך שהסועד נהנה מחוויה שיש בה המון טעימות וטעמים. מה שמשותף לכל סגנונות הבישול – זה הרבה כבוד ואהבה לאוכל! יאסו!
אוכל, שירה, ושמחת חיים
היוונים הם עם שאוהב אוכל ושירה, והכי טוב כשאפשר ליהנות משניהם ביחד. עד כדי כך שיש תחושה שהמוזיקה היוונית משלימה את האוכל, והאוכל משלים את השירים (והשתייה).
מי שביקר ביוון יודע שזו מדינה של הרבה מוסיקה, ובעיקר בשעות הקטנות של הלילה. היוונים נוהגים לקחת פסק זמן באמצע היום (מעין סייסטה יוונית), אבל בלילות הם יודעים לחגוג עם המון שמחת חיים עד אור הבוקר – עניין תרבותי.
תחום המוזיקה עשיר לפחות כמו התחום הקולינארי וגם הוא כולל מגוון סגנונות: רועש, שקט, עתיק, מודרני, נוגה, שמח, ורמבטיקו כמובן (בלוז יווני – סגנון מוזיקלי שהתפתח בטברנות, ועדות נוספת לכך שביוון כמו ביוון, המוזיקה והאוכל הולכים יד ביד).
ערב טברנה יוונית – בגרסה מקומית
רוני ריבלין, שף מסעדת קפה יפו: "מי שלא ביקר עדיין ביוון יכול להגיע אליה בקלות דרך האוכל. מאכלי דגים, תבשילי ירקות ממולאים, עלי גפן, סלט עיזים, אוזו, והרבה מוזיקה טובה – כל אלה יכניסו אתכם לאווירה הנכונה. זה ממש כמו להיות כאן ולהרגיש שם".
הקסם היווני יכול לקרות גם אצלכם בסלון. חשבתם פעם על ערב ביתי בסגנון טברנה יוונית?
אפשר לארגן ארוחה יוונית בכיף וללא מאמץ רב. הגישו שפע של גבינות, דגים מעושנים, עלי גפן ממולאים, איקרא, וזיתים טובים. את כל אלה תוכלו לרכוש תוך כדי שיטוט, שהוא חוויה בפני עצמה, בשוק לוינסקי או בשוק הכרמל, בתל אביב. לא רוצים או לא יכולים להגיע לשוק? אין בעיה. חנויות השוק המשודרגות מציעות גם משלוחים עד הבית.
רוני ריבלין: "נסו למצוא בשווקים את הגבינות שבאמת מאפיינות את יוון— "מיזיטרה", מעין פרמזן יווני מחלב כבשים (או מחלב עזים). זוהי גבינה אידיאלית למילוי מאכלים שונים או לתיבול תבשילי קדירה ותנור. "מנורי", גבינה המשמשת למילוי בורקסים, מה שמסביר את הטעם המשגע שלהם ביוון. ולבסוף "פטה" הגבינה הפופולארית, שאותה ניתן כמובן לרכוש בכל מרכול". בתיאבון!
צילום: עדיאל דוד
באדיבות קפה יפו – עולי ציון 11, שוק הפשפשים, 03-5181988
בקרו באתר שלנו וחפשו את התאריך הקרוב של אחד מערבי הטברנה ומוזיקה יוונית:
http://www.caffeyaffo.com/pages/page6.php'
(באדיבות Promo)